Spraak zoekopdrachten: wat is de impact voor website teksten

admin

16 november 2018

Heb je de SEO trends en vooruitzichten 2019 artikel gelezen op Emerce? De experts vermoeden wederom net zoals vorig jaar een toename in voice search. In het Nederlands noemen we dat ook wel spraak zoekopdrachten. Enfin, er is al jaren veel kabaal in de industrie omtrent dit fenomeen. Er zijn vele artikelen verschenen met de notie schrijven voor zoekmachines SEO dus is dood. Dit is geenszins het geval.

Zoveel verandert er eigenlijk niet als je nuchter de situatie bekijkt. Voice search wordt nu voornamelijk gebruikt voor simpele assistent type zoekopdrachten zoals wat is het weer morgen in Amsterdam enzo. Daar is het uitermate nuttig voor de assistent lepelt het antwoord voor en that is it. Maar bij sommige zoekopdrachten denk met name aan vergelijking zoekopdrachten, zit de zoeker niet te wachten op 1 definitief antwoord en wilt zij of hij meerdere websites, meerdere perspectieven raadplegen, bron: swaanscommunicatie.nl. Voor midden van de verkoop cyclus type zoekopdrachten is SEO teksten nog steeds alive en kicking.

Praktisch wat er wel verandert is dat zoekers net de vraag anders formuleren uitgebreider en meer in spraaktaal. Teksten idealiter vanaf nu schrijven met dit in het achterhoofd. Het moet natuurlijk niet te volks worden, maar wat meer spraaktaal kan geen kwaad. Blijf in ieder geval ver weg van academische taal, tenzij dat je niche is natuurlijk maar dat terzijde. Verder meer focussen op de long-tail. Meer informatie daarover hier. De zoeker omdat de mens van nature lui is en niet graag lang typt, zal met de stem meer informatie doorgeven dan wanneer typend. Dus het loont om rekening te houden met lange zeer specifieke vragen en hier bijvoorbeeld een wel bekende FAQ pagina voor aan te maken met in detail beschreven deze vragen die men kan onderzoeken met gratis tools zoals Answer the Public, deze vragen noteren en dan uitgebreid behandelen.

Dus nee de hele wereld zal niet vergaan door Amazon Alexa en voice search. Wel zal men net even anders moeten schrijven, een pivot maken op dit vlak.